FREDAGEN DEN TRETTONDE

 

 

En klar månskensnatt, hoppar en svart katt in från vänster över stigen där vi går.

Hur många spottar inte tvi-tvi-tvi för Den onde?

Varför gör vi detta??

Gudinnesymbolerna har än en gång vänts till att representera det onda, det förskräckliga, det mest förbjudna: se nedan

Katten

beskylldes för samröre med Gudinnan. I häxförföljarnas spår steglades, brändes och stenades katter. Gudinnan Freyjas katt följer med oss än i dag i lussekatten. Katten kan symbolisera både solen och månen, mest månen. Ögon som ser i mörker. Kattens nio liv hänger troligen samman med en gammal egyptisk myt om en niofaldig gudinna. I Egypten var katten helig. Den har förvandlats till Satans sinnebild och häxans följeslagare.

Gudinnans måne

blev inte populär i herrarnas tid. Se Hosea 2:11: "Jag skall göra slut på all hennes fester, nymånader och sab­bater och alla hennes högtider" säger profeten Hosea. Och profeten Jesaja 1:13-14 säger "Nymånader och sabbater och utlysta fester, ondska i förening med högtidsförsam­lingar kan jag inte tåla...

  Fredagen

- Gudinnan Freyjas dag - vår kärleksgudinnas dag. I många delar av världen är fredagen en högtidsdag. Den har förvandlats till att bli en otursdag. Man säger att Eva bjöd Adam på frukten en fredag. Så det kan bli...  

Vänstersidan

- hjärtsidan - gudinnans sida - degraderas. Enligt Predikaren 10:2 har dåren sitt hjärta åt vänster. Och i Matteus 25:41 säger Jesu om dem som står till vänster: "Gå bort från mig ni förbannade, till den eviga eld som väntar Djävulen och hans änglar." Generellt har vänstersidan lägre status - hederssidan är den högra. (Vid vigsel, vid middagar är kvinnans sida den vänstra.)  

Trettontalet

- det forna heligtalet - måntalet - blev förvandlat till ett olyckstal. Tolvtalet - herretalet, tar över. Tolv stammar, tolv apostlar, tolv månader, tolv portar i Den himmelska staden. Se vidare SYMBOLER.

 
Site Meterwww.yinsikt.se ©Kit Larsen Hughes